Radek Smetana

Absolvoval magisterský obor FAMO v Písku se zaměřením na animaci a Elektrotechnickou fakultu na ČVUT v Praze. Z počátku kariéry se věnoval nejrůznějším animačním technikám: ploškové animaci, kompozitingu i různým oborům ve 3D grafice. Studentský film BE-42, na kterým byl spoluautorem, mu dopomohl získat zakázku na dokument Nebe v plamenech (2017), který téměř sám vytvořil pro Brněnské planetarium. Později se zaměřil na výtvarně technický animační obor – rigging, neboli přípravu 3D modelů k animaci. Zaučil se ve frýdecko-místecké firmě rig-it.net na tvorbě reklam, seriálů i počítačových her. Později se dostal do londýnské firmy MPC. Tam pracoval na filmech Detective Pikachu, Shazam, Maleficent 2 a Cats (vše 2019). V současnosti pracuje na pokračování počítačové herní série Mafie v pražské pobočce firmy Hangar 13. Od absolutoria do současnosti také příležitostně učí na píseckých filmových školách na ateliéru animované tvorby i společné předměty. Rád se také věnuje volejbalu, běhu a trávení času se svou rodinou. 

Absolvent Soukromé vyšší odborné školy v Písku, bakalářského stupně hrané režie na FAMU a nakonec magisterského stupně oboru Vizuální efekty a klasická animace na FAMO v Písku, kde v současnosti také vyučuje. Je členem Rady animovaného filmu a aktivně působí ve filmovém průmyslu. Zaměřuje se na krátké animované a kombinované filmy, za které získal ocenění na mnoha prestižních světových festivalech. Spolu s dalšími absolventy z písecké školy Marikou Karvánkovou a Jaromírem Malým připravuje celovečerní kombinovaný film podle románu Karla Čapka Továrna na Absolutno.

Narodil se a vyrůstal v Moskvě v Rusku. Absolvoval technickou fakultu Moskevské státní univerzity, kde získal titul inženýra. Následně se rozhodl podat přihlášku na Filmovou akademii Miroslava Ondříčka v Písku a začít studovat svůj vysněný obor. Během studia na filmovce měl rovněž jedinečnou příležitost vycestovat do Velké Británie v rámci programu Erasmus. V bakalářském studiu se specializoval na zaměření kamera a v navazujícím magisterském studiu přešel na střih pod vedením Marka Opatrného a tamtéž studium absolvoval.

Nyní již má bohaté zkušenosti v oblasti střihu, animace a vizuálních efektů. V Čechách působil ve společnostech jako UPP, RUR, Kredenc a Bionaut, kde se podílel na mezinárodních filmových a televizních produkcích jako například „Genius: Einstein“, „Terminátor: Temný osud“, „Carnival Row“, „Shadowplay“ a „Voyagers“, stejně jako na animovaném seriálu pro děti „Mlsné medvědí příběhy“. Dále se podílel na řadě nezávislých projektů a videoinstalacích pro moravská muzea. Dlouhodobě spolupracuje s německou online akademií CG Boost a také se angažuje ve vývoji nových českých audiovizuálních projektů. V současné době pracuje jako filmový střihač na volné noze ve Španělsku. V postprodukci se podílel na projektech nadací Marii Cristiny Masaveu Peterson, Národního muzea Prado v Madridu, dokumentárním filmu „Eres Tú: De Mocedades a El Consorcio“ a také celovečerním filmu o baskické rock skupině „Itoiz: udako sesioak“.

Střihač, absolvent FAMO v Písku. Po škole se věnoval kratším formátům, do světa celovečerní kinematografie vstoupil prací na dokumentu Miloš Forman: Co tě nezabije… (2009). Mezi další dokumenty, které střihal, patří The Nagano Tapes (Pásky z Nagana, 2018) – film oceněný Cenou české filmové kritiky v kategorii Mimo kino, Jan Werich: Když už člověk jednou je… (2021) nebo portrét přeživšího holokaustu Artura Radvanského Mengele mi říkal prosím (2023). Do práce na dokumentech často vstupuje i jako spoluscénárista či hudební dramaturg.

Z hrané tvorby stříhal mimo jiné filmy Pojedeme k moři (2014)Na střeše  (2019), krátký česko-francouzský film Figurant (2019) nebo českou verzi seriálu Kancl (2014). Za střih filmu Přišla v noci (2023) byl nominován na cenu Český lev. Žije a pracuje v Praze.

Absolvent FAMO v Písku / ročník 2017-2023

Režisér, scenárista a střihač, který je hrdým rodákem z Tvarožné Lhoty na Moravském Slovácku. Po středoškolských studiích průmyslového designu ve strojírenství na Střední škole Strážnice nastoupil ke studiu režie hrané tvorby na FAMO v Písku. Mezi jeho studentské počiny patří například krátký hraný film „Boží Muka“ (2020) nebo oceňované absolventské filmy „Teuner“ (2021) a „Můj drahý synovec“ (2023). V profesní dráze se věnuje především autorské tvorbě, jíž se účastní zejména jako režisér. Mezi lety 2018 až 2022 realizoval ve spolupráci s Rolling media s.r.o. a Českou televizí celovečerní dokumentární film „Kuratorium“ (2022), který mapuje existenci stejnojmenné protektorátní organizace. Pod stejnou výrobní záštitou dále zpracoval třídílnou dokumentární sérii „My, občané Protektorátu“ (2024), na níž navazuje druhou řadou „My, budovatelé nové republiky“ (2026). Připravuje také hraný seriál z prostředí rodného Moravského Slovácka. Mezi jeho další záliby patří hra na kytaru, hledání s detektorem kovů nebo turistika.

Absolvent FAMO v Písku 2005 – 2008 

Už během studia střední školy produkoval amatérské filmy s režisérem Andy Fehu a sbíral zkušenosti jako asistent produkce. Během studia FAMO v Písku pak v této praxi pokračoval při práci na českých celovečerních filmech. Po absolvování FAMO šel ihned pracovat na seriálu Okresní přebor. Postupem času se vypracoval na svoji vysněnou pozici vedoucího produkce. I když si občas odskočí k producentské práci (Nenasytná Tiffany, seriály Pěstírna a Vyšehrad), tak ve výkonné produkci je mu nejlépe. Je také členem divadla Radar a občas mu tento herecký koníček přihraje malou epizodní roli ve filmech, na kterých pracuje.

Výběr nejoblíbenějších projektů: 

seriál Okresní přebor (2010) – zástupce vedoucího produkce 
Lidice (2011) – zástupce vedoucího produkce 
Don´t Stop (2012) – vedoucí natáčení 
Okresní přebor: Poslední zápas Pepíka Hnátka (2012) – vedoucí natáčení 
Díra u Hanušovic (2014) – vedoucí produkce 
Kobry a užovky (2015) – vedoucí produkce 
Nenasytná Tiffany (2015) – producent, vedoucí produkce 
Domácí péče (2015) – vedoucí produkce 
Anděl Páně 2 (2016) – vedoucí produkce 
Pěstírna (2017) – producent 
Kvarteto (2017) – vedoucí produkce 
Čertí Brko (2018) – vedoucí produkce 
Hodinářův učeň (2019) – vedoucí produkce 
Šarlatán (2020) – vedoucí produkce 
Havel (2020) – vedoucí produkce 
Shoky a Morthy (2021) – vedoucí natáčení 
Poslední závod (2022) – vedoucí produkce 
Vyšehrad: Fylm (2022) – vedoucí natáčení

Vystudoval Filmovou akademii Miroslava Ondříčka v Písku. Po studiu začal spolupracovat s produkční společností Lucky Man Films, v níž natočil několik reklam (zejména nekomerční a charitativní spoty – jeho znělka kina Aero Godzilla získala v roce 2014 Zlatého Louskáčka). Kromě práce na vlastních filmových projektech se věnuje rovněž i rozhlasové tvorbě – debutoval původní komediální hrou Schůze garážového družstva (2015). Jeho profesionální filmový debut, krátkometrážní snímek Figurant (2019) s Denisem Lavantem v hlavní roli, byl uveden na festivalu South by Southwest v texaském Austinu.

Společně s Tomášem Pavlíčkem napsal a režíroval hororovou komedii Přišla v noci, která získala devět nominací na Českého lva (kde proměnila dvě za nejlepší herečku a nejlepší režii) a pět nominací Cen české filmové kritiky (kde proměnila tři za nejlepší herečku, režii a film).

Ocenění:

2019 Festival Paris Courts Devant I Figurant – cena za nejlepší scénář
2021 MIDPOINT Feature Launch Award za projekt Sestra Hana
2023 Cena Filmové nadace za scénář Sestra Hana
2024 Ceny české filmové kritiky 2024 I Přišla v noci – nejlepší režie, nejlepší film
2024 Český lev 2024 I Přišla v noci – nejlepší režie

Selma Ročková vystudovala Filmovou akademii Miroslava Ondříčka v Písku – obor Audiovizuální tvorba a na Graduate Center v New Yorku získala titul Master of Art se zaměřením na filmovou vědu.

Od studií se věnovala produkci a ve své praxi prošla filmem, televizní tvorbou i reklamou. Jako externí producentka v reklamních agenturách Saatchi&Saatchi a Falon spolupracovala na tvorbě reklam například pro T-Mobile, Škoda auto, NN nebo Hypoteční banku.

Od roku 2012 je členkou pedagogického sboru na FAMO v Písku, kde přednáší v ateliéru produkce jak českým, tak zahraničním studentům.

Od roku 2014 zastupuje herce. Této činnosti se naplno věnuje od roku 2016 a v roce 2020 vznikla pro tyto účely značka Selma for Actors z potřeby oddělit několikaletou práci pro herce a jiné aktivity vzdělávání a poradenství v audiovizuální tvorbě (produkce), kterými se Selma Ročková ve své profesi zabývá.

Selma for Actors zastupuje profesionální herce i studenty herectví,  poskytuje poradenství hercům nezastupovaným a spolupořádá workshopy a přednášky pro herce, kteří chtějí prohlubovat své umělecké i praktické schopnosti potřebné pro fungování v audiovizuální branži.  

Společně s Lenkou Daňkovou iniciovala vznik AHA Asociace Hereckých Agentů.

Jakub Charvát je absolventem obou píseckých filmových škol a ve svých studiích nadále pokračuje v magisterském programu pražské FAMU.

Již na začátku svých studií v Písku začal spolupracovat s redakcí environmentálně-publicistického bloku pořadů Nedej se! (Česká televize), které je dodnes stálým členem.

Jakubovu absolventskému filmu „Rada nad zlato“ se i přes snahu potlačit jeho veřejnou prezentaci a promítání povedlo poodhalit neetické praktiky bující ve strukturách multilevel-marketing finančního poradenství. Film dodnes jen v neoficiálních distribucích na internetu nasbíral přes 130 000 zhlédnutí.

Dnes se vedle studia a práce na rozličných pořadech České televize věnuje i nefilmařským projektům.
Spolupracoval například na mapování mezinárodního genetického výzkumu na Ústavu biologie a lékařské genetiky 2. LF UK a FN Motol.

Výběr prací:

2014

Kruh života (dokumentární film, SVOŠF v Písku)
Roztáhni křídla (dokumentární film, SVOŠF v Písku)
Smetanova Čertova stěna (dokumentární film, SVOŠF v Písku a Česká televize)
Krátký dokumentární film o poslední dokončené opeře Bedřicha Smetany, Čertově stěně. V jakých podmínkách dílo vznikalo a s jakými problémy se v době svého uvedení potýkalo? Zaposlouchejme se do tónů Smetanovy hudby. Do Čertovy stěny, kterou kolem sebe autor vztyčil.

2015

Rada nad zlato (absolventský dokumentární film, Soukromá vyšší odborná škola filmová v Písku)
Pohled do světa multilevel marketing finančního poradenství v České Republice.
Víš, kdo ti bude radit s financemi? Víš, jakou práci ti radí vyzkoušet?
Dobrá rada není zdarma, dobrá rada je nad zlato.

2017

Nedej se!: Oko tygra (dokumentární film, Česká televize)
Dokument Oko tygra o česko-indonéském projektu „Prales dětem“, který přináší pojem ochrany přírody do míst, kde jsou to nyní pouze slova bez významu. Za pomoci dobrovolníků v Indonésii i v Česku a se zapojením speciálního Tygřího komanda jdou příkladem a ukazují cestu do budoucnosti těm, kteří ji ještě pořád hledají.

Al-Araqeeb (dokumentární film, FAMU)
Dokument sleduje osudy vesnice Al-Araqeeb, která byla již 111×x zničena. Místo osídlené beduíny potřebovala armáda pro vojenská cvičení, a proto v roce 1951 nařídila evakuaci. Obyvatelé se nesměli vrátit ani po uplynutí stanovené lhůty. Od roku 2010 stát Izrael vesnici opakovaně demoluje. Bitva mezi státem a jeho občany pokračuje.

Nedej se PLUS: Rozbouřená voda v Loučovicích (reportáž, Česká televize)

2018

Otisky doby: Život ve válce (dokumentární film, Česká televize)
Pološero: Zrození doby robotů (dokumentární film, Česká televize)
Nedej se!: Hon na tetřívka (dokumentární film, Česká televize)
Tetřívek obecný se dříve nacházel na většině území naší republiky. Dnes je ohroženým druhem a narazit na něj můžete jen výjimečně. Extrémně plachý tvor, tajemný strážce našich hor, nás neopouští bez důvodu. Až se půjdete projít do našich národních parků a po cestičce z odházených odpadků dojdete až k tábořišti neukázněných turistů, kteří se pohybují mimo vyznačené trasy, naleznete svou odpověď.

2019

Nedej se!: Vstupenka do budoucnosti (dokumentární film, Česká televize)

2020

Nedej se!: Po vlčích stopách (dokumentární film, Česká televize)
Proč vlastně chráníme přírodu? Děláme to pro přírodní procesy samotné? Nebo nás spíš zajímají jednotlivé rostlinné a živočišné druhy, které člověk subjektivně označil za „krásné“, nebo cenné?

Nedej se PLUS: Rukojmí developera (reportáž, Česká televize)

Nahoru