Selma Ročková

Selma Ročková vystudovala Filmovou akademii Miroslava Ondříčka v Písku – obor Audiovizuální tvorba a na Graduate Center v New Yorku získala titul Master of Art se zaměřením na filmovou vědu.

Od studií se věnovala produkci a ve své praxi prošla filmem, televizní tvorbou i reklamou. Jako externí producentka v reklamních agenturách Saatchi&Saatchi a Falon spolupracovala na tvorbě reklam například pro T-Mobile, Škoda auto, NN nebo Hypoteční banku.

Od roku 2012 je členkou pedagogického sboru na FAMO v Písku, kde přednáší v ateliéru produkce jak českým, tak zahraničním studentům.

Od roku 2014 zastupuje herce. Této činnosti se naplno věnuje od roku 2016 a v roce 2020 vznikla pro tyto účely značka Selma for Actors z potřeby oddělit několikaletou práci pro herce a jiné aktivity vzdělávání a poradenství v audiovizuální tvorbě (produkce), kterými se Selma Ročková ve své profesi zabývá.

Selma for Actors zastupuje profesionální herce i studenty herectví,  poskytuje poradenství hercům nezastupovaným a spolupořádá workshopy a přednášky pro herce, kteří chtějí prohlubovat své umělecké i praktické schopnosti potřebné pro fungování v audiovizuální branži.  

Společně s Lenkou Daňkovou iniciovala vznik AHA Asociace Hereckých Agentů.

Jakub Charvát je absolventem obou píseckých filmových škol a ve svých studiích nadále pokračuje v magisterském programu pražské FAMU.

Již na začátku svých studií v Písku začal spolupracovat s redakcí environmentálně-publicistického bloku pořadů Nedej se! (Česká televize), které je dodnes stálým členem.

Jakubovu absolventskému filmu „Rada nad zlato“ se i přes snahu potlačit jeho veřejnou prezentaci a promítání povedlo poodhalit neetické praktiky bující ve strukturách multilevel-marketing finančního poradenství. Film dodnes jen v neoficiálních distribucích na internetu nasbíral přes 130 000 zhlédnutí.

Dnes se vedle studia a práce na rozličných pořadech České televize věnuje i nefilmařským projektům.
Spolupracoval například na mapování mezinárodního genetického výzkumu na Ústavu biologie a lékařské genetiky 2. LF UK a FN Motol.

Výběr prací:

2014

Kruh života (dokumentární film, SVOŠF v Písku)
Roztáhni křídla (dokumentární film, SVOŠF v Písku)
Smetanova Čertova stěna (dokumentární film, SVOŠF v Písku a Česká televize)
Krátký dokumentární film o poslední dokončené opeře Bedřicha Smetany, Čertově stěně. V jakých podmínkách dílo vznikalo a s jakými problémy se v době svého uvedení potýkalo? Zaposlouchejme se do tónů Smetanovy hudby. Do Čertovy stěny, kterou kolem sebe autor vztyčil.

2015

Rada nad zlato (absolventský dokumentární film, Soukromá vyšší odborná škola filmová v Písku)
Pohled do světa multilevel marketing finančního poradenství v České Republice.
Víš, kdo ti bude radit s financemi? Víš, jakou práci ti radí vyzkoušet?
Dobrá rada není zdarma, dobrá rada je nad zlato.

2017

Nedej se!: Oko tygra (dokumentární film, Česká televize)
Dokument Oko tygra o česko-indonéském projektu „Prales dětem“, který přináší pojem ochrany přírody do míst, kde jsou to nyní pouze slova bez významu. Za pomoci dobrovolníků v Indonésii i v Česku a se zapojením speciálního Tygřího komanda jdou příkladem a ukazují cestu do budoucnosti těm, kteří ji ještě pořád hledají.

Al-Araqeeb (dokumentární film, FAMU)
Dokument sleduje osudy vesnice Al-Araqeeb, která byla již 111×x zničena. Místo osídlené beduíny potřebovala armáda pro vojenská cvičení, a proto v roce 1951 nařídila evakuaci. Obyvatelé se nesměli vrátit ani po uplynutí stanovené lhůty. Od roku 2010 stát Izrael vesnici opakovaně demoluje. Bitva mezi státem a jeho občany pokračuje.

Nedej se PLUS: Rozbouřená voda v Loučovicích (reportáž, Česká televize)

2018

Otisky doby: Život ve válce (dokumentární film, Česká televize)
Pološero: Zrození doby robotů (dokumentární film, Česká televize)
Nedej se!: Hon na tetřívka (dokumentární film, Česká televize)
Tetřívek obecný se dříve nacházel na většině území naší republiky. Dnes je ohroženým druhem a narazit na něj můžete jen výjimečně. Extrémně plachý tvor, tajemný strážce našich hor, nás neopouští bez důvodu. Až se půjdete projít do našich národních parků a po cestičce z odházených odpadků dojdete až k tábořišti neukázněných turistů, kteří se pohybují mimo vyznačené trasy, naleznete svou odpověď.

2019

Nedej se!: Vstupenka do budoucnosti (dokumentární film, Česká televize)

2020

Nedej se!: Po vlčích stopách (dokumentární film, Česká televize)
Proč vlastně chráníme přírodu? Děláme to pro přírodní procesy samotné? Nebo nás spíš zajímají jednotlivé rostlinné a živočišné druhy, které člověk subjektivně označil za „krásné“, nebo cenné?

Nedej se PLUS: Rukojmí developera (reportáž, Česká televize)

Lucie Klímek Kadeřávková je absolventkou magisterského studia Filmové Akademie Miroslava Ondříčka v Písku. Mimo jiné studovala školu Kings Los Angeles se zaměřením na film, kde si zrežírovala vlastní závěrečný snímek. Poté začala pracovat na seriálových projektech První republika a Všechny moje lásky. Následně byla v týmu, který v České republice založil pobočku německé produkce a pracovala na sérii MasterChef v Čechách po čtyři sezóny. Lucie byla vedoucí produkce posledního velkého filmu světoznámého animátora, výtvarníka a surrealisty Jana Švankmajera, nebála se ani produkce reklam a byla na pozicích Line Producer a Executive Producer pro klienty společností Heureka, Česká spořitelna Zaplo, Škoda, Mondelez, Fiat, Rexona, ČSOB, Mladá Fronta, Český Rozhlas a mnoho dalších. Dokonce měla tu čest spolupracovat jako Production manager 2nd Unit na mezinárodním projektu pro společnost Netflix s názvem ,,The Letter for the King”. Po mnoha reklamních i hraných projektech a zkušenostech nyní pracuje na volné noze.

“Spolužáci přerostou v kolegy a přátele na celý život. Stanou se vaši druhou rodinou.”

Po vystudování Gymnázia Elišky Krásnohorské v Praze složil absolutorium na katedře střihové skladby na SVOŠF v Písku. Už v průběhu studia se ale jeho zájem stáčel spíše ke grafickému designu. V roce 2009 vytvořil mj. i současné logo SVOŠF. Zároveň je autorem kompletního vizuálního stylu pro tři ročníky Filmového festivalu v Písku (2009, 2010, 2011). Po krátkém studiu na katedře animace na FAMO se začal věnovat práci grafického designera naplno. 

Po více než deseti letech typické práce grafického designera na volné noze se rozhodl naplno věnovat své umělecké tvorbě. Na instagramový účet @posterlad – www.instagram.com/posterlad pravidelně postuje plakáty, prodává je na svém eshopu (www.posterlad.com) a během pěti let práce na projektu PosterLad měl možnost spolupracovat s několika značkami – např. Pringles, Hewlett Packard, Adobe, H&M nebo Julius Meinl. Za svou práci byl také oceněn dvěma mezinárodními designovými cenami. Jeho práce byly vystaveny na několika festivalech a výstavách v Evropě, USA, Ekvádoru a Číně.

Studium na obou píseckých školách a zároveň možnost graficky ztvárnit identitu pro tři festivalové ročníky mu daly poprvé přičuchnout k práci na větších projektech, z čehož těží dodnes. Znalosti střihové skladby a základů animace využívá při vytváření digitálního umění, tzv. NFTs, která publikuje na světově nejprestižnější platformě SuperRare. 

“Na studium v Písku vzpomínám opravdu rád. Nejen, že jsem poprvé opustil domov v Praze a zkusil život v jiném městě, ale především jsem poznal v Písku skvělé lidi, se kterými spolupracuji a vídám se dodnes. Na celém studiu se mi líbilo, že jsme byli tlačeni do praktického užití nabytých znalostí. Zkusil jsem si všechny možné střihačské disciplíny a po složení absolutoria jsem byl připravený dělat v jak v televizi, tak i ve filmu nebo reklamě. Ač jsem nakonec zvolil kariéru designera, znalosti a zkušenosti z Písku už mi nikdo nevezme.”

Ocenění

2019 – Silver A’ design Award in Graphics and Visual Communication Design Category

2020 – German Design Award Winner in Excellent Communications Design

Výstavy

2021 – výstava v Protein Studios v Londýně

2018 – stála výstava v Pražském kongresovém centru

2018 – výstava na Czech Design Week Podzim 2018

2018 – výstava na finálovém výběru na Ecuador Poster Bienal 2018

2018 – výstava na finálovém výběru na Trnava Poster Triennial 2018

2017 – výstava na Arizona State University

2017 – výstava na Czech Design Week Jaro 2017

2017 – solo výstava v Kávarně Pelíšek v Praze

Vystudovala jsem FAMO Produkci v Písku. Bakalářské studium mi dalo především přehled o tom co je v jaké pozici důležité, čemu se věnuje, co jsou základní filmové dokumenty a to nejdůležitější  – kontakty. Ať už se jedná o učitele či spolužáky. Měla jsem štěstí, že jsem dostala šanci od produkčního Aleše Týbla být u natáčení českého filmu, který mi otevřel dveře k dalším projektům. V Magisterském oboru – Producentství už jsem naplno pracovala jako lokační na českých i zahraničních filmech a seriálech. Časově to bylo trochu náročnější, ale jelikož magisterské studium už se odehrávalo i hodně v Praze, dalo se to s trochou vstřícnosti ze strany učitelů zvládnout. 😀

Zajímavé pracovní zkušenosti:

květen – říjen 2021     Natáčení „Dangerous Liaisons“ televize BBC –  Location  Manager

leden – květen 2021    Natáčení akčního zahraničního filmu „Extinction“ – Location Assistant Manager

2020    Natáčení seriálu „The Falcon and the Winter Soldier“ Marvel – Avangers pro

            společnost Disney – Assistant Location Manager,

červen – srpen 2019               Natáčení televizní minisérie „Marie Terezie II.“

duben – červenec 2017          Natáčení televizní minisérie „Marie Terezie“                      

únor – červen 2019                 Natáčení Amerického mystery/hororu „dEVIL“ – Location Assistant Manager

srpen 2018 – leden 2019         Natáčení zahraničního seriálu „World On Fire “ – Location Assistant Manager

                                            Práce pod společností Czech Anglo Pictures s.r.o.

březen – červenec 2018          Natáčení zahraničního filmu „JOJO Rabbit “ – Location Assistant Manager

říjen 2016 – leden 2017          Natáčení českého filmu ,,Všechno bude! “ – Lokační Manager

květen – srpen 2016               Natáčení českého filmu „Špunti na vodě“ – Lokační Manager

duben – prosinec 2015            Natáčení seriálu pro zahraniční televizi BBC „The Musketeers III.serie“

březen – listopad 2014           Natáčení seriálu pro zahraniční televizi BBC „The Musketeers II.serie“

únor – říjen 2013                    Natáčení seriálu pro zahraniční televizi BBC „The Musketeers“ – Location Assistant Manager

leden – březen 2014               kriminální seriál ,,Expozitura – Atentát” TV Nova – Lokační

říjen 2012 – únor 2013           Natáčení zahraničního celovečerního filmu „The Last Knights“ – Location Assistant Manager

https://www.linkedin.com/in/václav-sadilek-ml-129499a1/

V letech 2002 až 2004 jsem studoval Vyšší odbornou školu (VOŠ), která mi v oboru dala především základy. V letech 2010 až 2012 jsem své vzdělávání završil magisterským studiem režie hrané tvorby na Filmové akademii Miroslava Ondříčka v Písku (FAMO). Písecké školy mi kromě vzdělání daly mnoho přátel, se kterými dodnes spolupracuji.

Letos (2021) mám dvacetileté výročí u filmu, takže jsem ještě zažil i natáčení na filmový materiál, klasické přípravy natáčení, klasické struktury filmového štábu – zkrátka jak by řekli někteří mí starší kolegové: „zažil jsi Barrandov“. Měl jsem i štěstí na dobré režiséry, od kterých jsem se mohl učit a nevadilo jim, že jsem se pořád na něco ptal.

Současným i budoucím studentům školy bych vzkázal ať si z ničeho nedělají zbytečně hlavu – ať maximálním způsobem využijí potenciál, který škola nabízí – ať už ve formě profesorů nebo různých praktických cvičení. Také bych rád vzkázal, aby se studenti nebáli experimentovat, neboť až se z nich stanou profesionálové – času a prostoru na experimenty už tolik bohužel nebude.

I po dvaceti letech v oboru mě moje práce stále baví a naplňuje – jinak bych ji už dávno nedělal.

Viktor Prášil začal studovat na Filmové akademii Miroslava Ondříčka v Písku od roku 2007. Svoje studium ukončil v roce 2011 titulem bakaláře (zvuková tvorba). Po škole se uchytil ve studiu Soundsquare v Praze. S filmem začal profesionálně pracovat už v době studia školy od roku 2009. Aktivně se od tohoto roku účastnil mnoha profesionálních natáčení i na postprodukci zvuku.

Jeho nejvýznamnějším rokem se stal 2015, kdy se účastnil natáčení televizního seriálu HBO Manom, kde působil jako zvukař.  V roce 2016 pracoval na filmě Polednice, za který byl dokonce nominovaný za nejlepší zvuk na cenu Českého lva. V roce 2017 se mu podařilo zapojit se do natáčení dalšího filmu – Po strništi bos, kde měl možnost pracovat s Janem Svěrákem, který byl nominovaný na Českého lva za nejlepší zvuk, ve filmu pracoval na mixu zvuku. Vedle toho se v tomto roce podílel na mini televizní sérii Dukla 61. Rok 2018 ho přivedl ke spolupráci na filmu Zlatý podraz, který byl také nominovaný na cenu Českého lva. Vedle toho pracoval na mixu zvuku televizní série HBO Terapie. V roce 2019 pracoval opět na mixu zvuku filmu Nabarvené ptáče, kde byl nejen nominovaný, ale už i vyhrál cenu za nejlepší zvuk. V roce 2020 se dostal ke spolupráci s Netflixem, který pracoval na televizní sérii Dopis pro krále. Vedle toho v tomto roce pracoval na filmu Havel, který byl rovněž nominovaný za nejlepší zvuk. Rok 2021 mu přinesl možnost opět pracovat na netflixovém filmu Army of the dead a na filmu Medieval. V současné době nadále pracuje na natáčení dalšího netflixového filmu All quite on the western front.

V roce 2022 byl nominován na Oscara za zvuk k filmu Na západní frontě klid.
V roce 2019 získal Českého lva za nejlepší zvuk film Nabarvené ptáče, kde pracoval na mixu zvuku.
V roce 2017 byl nominovaný na Českého lva za nejlepší zvuk k filmu Polednice.

Osobní vzpomínka na studium:

Rád vzpomínám na hospody a celkovou přátelskou atmosféru v Písku, která se vytvářela právě v těchto hospodách. Co se týká studia zvuku, tak to bolo skoro také samostudium. Co jsme si pro natáčení nezařídili sami, tak to jsme neměli. Zní to asi trochu drsně, ale právě v tom nám byla škola užitečná. Kdo chtěl točit, musel si najít cestu. Kdo nechtěl, tak s tím přestal.

Matěj Pichler narozený 5. 4. 1988 ve Vimperku je ambiciózní mladý autor a režisér.

Po absolvování gymnázia ve Vimperku nastoupil na Filmovou akademii Miroslava Ondříčka v Písku v Písku, kde se věnoval studiu oboru režie hraného filmu. Jeho školní projekty byly v nejednom případě inspirovány literárními předlohami známých českých autorů (např. Jana Wericha, Jaroslava Foglara, Michala Viewegha či Karla Jaromíra Erbena).

Po úspěšném zakončení studia na FAMO v Písku začal spolupracovat s hudební stanicí Óčko a pod její záštitou produkoval a režíroval několik televizních pořadů. V jeho režii se nesla také řada reklam a spotů například pro Českou poštu, Jägermeister nebo iNELS a v neposlední řadě také videoklipy slovenské zpěvačky Kristíny, konkrétně Si pre mňa best, Ta Ne či Rozchodový reggaeton.

V pozici režiséra pracoval na vzniku dokumentárního TV filmu o natáčení celovečerního válečného dramatu Colette, který vyšel pod názvem Film o filmu: Colett.

Svou praktickou zkušenost v oboru Matěj Pichler v roli pedagoga předává studentům a budoucím filmařům na českých středních filmových školách.

V roce 2014 založil produkční společnost Drive Film Factory, kde funguje jako výkonný producent a režisér. Pod záštitou Drive Film Factory v roce 2020 uvedl svůj celovečerní režijní debut Daria, který sice vyvolal řadu kontroverzních ohlasů, získal si ale řadu ocenění na filmových festivalech po celém světě.

Na Filmové Akademii Miroslava Ondříčka v Písku jsem absolvoval bakalářské a magisterské

studium v ateliéru animace. Na pět let v Písku vzpomínám velice rád, poznal jsem zde skvělé lidi a s

některými z nich dodnes spolupracuji na různých projektech. Nejvíce si cením toho, že nám pan

profesor Pavel Kubant společně s vedením školy umožnili navázat spolupráci s Českou televizí, ve

které jsem pokračoval i po ukončení studií. Měl jsem tak možnost podílet se převážně na dětských

pořadech kanálu ČT:D, kde jsem nasbíral cenné zkušenosti. Jmenovitě například Čtení do ouška –

Ezopovy bajky, Šumavské pohádky, Kočičí pohádky nebo Pohádky pana Donutila.

V současné době jsem na volné noze, zabývám se tvorbou animovaných propagačních videí

na internet a zakázkovou kresbou. Stále více se zaměřuji na digitální malbu a knižní ilustraci.

Má tvorba se hodí především pro děti, ale věřím, že zaujme a pobaví i dospělé.

Příležitostně a spíše amatérsky se věnuji natáčení a střihu dalších videí, za zmínku stojí

spolupráce s táborským umělcem Teodorem Buzu nebo projekt: „dhsusmevem.cz“ a „Deaf Med

Family“ Ing. Bc. Jany Krajčíkové, kde vznikla série instruktážních videí o dentální hygieně zaměřená

na neslyšící.

Mou tvorbu najdete na stránkách www.jakub-art.cz.

Na facebooku: https://www.facebook.com/JDanimace nebo instagramu:

https://www.instagram.com/jakubd.art/

Vzkaz studentům

Současným a budoucím studentům bych vzkázal, ať si svá studentská léta v Písku pořádně užijí.

Filmový svět je okouzlující a je v něm neustále co objevovat. Zaměřte se na to, co vás v něm nejvíc

baví, věnujte se tomu a zdokonalujte se. Lidi na FAMO vám s tím rádi pomůžou.

Nahoru